
“Calea de Mijloc” | 5 întrebări despre misiune și echilibru
Seria Calea de Mijloc este o creaţie originală BiziLIVE TV ce aduce în atenţie întrebări legate de misiunea umană, scopul fiecăruia în familie, societate, în cercul de prieteni. Aduce în atenție importanța dezvoltării cognitive şi spirituale, probleme legate de fericire sau echilibru emoțional.
Invitaţii lui Constantin Paraschiv, Părintele Vasile Ioana, Anca Juganaru, Cristi Lazăr şi Dr. Matei Georgescu vin cu răspunsuri simple cu exemple concrete şi cu modalități de a atinge mulțumirea de sine şi starea de împlinire sufletească. În cele cinci episoade ale seriei Calea de Mijloc, cei patru invitați vorbesc despre societatea în care trăim, modul în care fiecare individ este influențat de rigorile societății și despre capacitatea de a ne descoperi ca oameni şi de a-i vedea pe ceilalți.

Cum putem să identificăm misiunea “aici”?
Prima temă propusă în seria “Calea de Mijloc” de Cristian Paraschiv este legată de misiune. Ce este misiunea? Care scopul omului pe Pământ? Părintele Vasile Ioana susține că ” ne-am născut, dragul meu, din iubire şi ar trebui să trăim în iubire, să ne dezvoltăm în iubire… Din păcate este prea mult trebuie. Ne întâlnim cu oameni pentru că trebuie, facem lucruri care nu ne plac pentru că trebuie şi asta aduce o depărtarea omului de adevărata sa dimensiune sacră. “
Acesta susține că misiunea omului pe Pământ este identificarea cu Dumnezeu. “Dacă faci ce iubești, creşti. “
Anca Juganaru, specialist și instructor metoda Silva este de părere că “fiecare are o cale, unii își dau toată șansa să o îndeplinească, alţii caută misiunea, dar poate nu știu ce să facă… alţii caută misiunea, fie o bănuiesc, fie se întreabă care este calea lor, şi lasă deoparte adevărata misiune.”
Invitatul lui Constantin Paraschiv, Cristi Lazăr confirmă în serial că “Îndreptându-ne spre talentele noastre, chiar ne simțim bine. Când faci ce-ţi place nu simți că munceşti, chiar dacă oboseşti”.
Dr. Matei Georgescu face corelare între misiunea umană, care ne oferă o viaţă semnificativă şi animaţia sufletului (fericire). Recomandă descoperirea sensului şi a lucrurilor care animă viaţa. Acesta este de părere că nu există o rețetă uniformizată de fericire, fiecare individ găsindu-şi animaţia, tocmai în lucrurile care enervează şi crează disconfort.
Cum putem fi o forţă a binelui în această lume?
O altă întrebare provocatoare adresată invitaţilor seriei Calea de Mijloc, este legată de cum devenim mai buni. Fiecare dintre cei patru specialiști vin cu exemple clare despre ce înseamnă bunătate, bunătate colectivă, dar şi despre acțiunile de bine intenționate ce au efect advers, ce nu fac decât să blocheze dezvoltarea emoţională a celor din jur.
În opinia acestora a fi bun înseamnă a promova fapte bune şi a le minimiza pe cele rele. Părintele Vasile susține că a avea puterea de a-i asculta pe cei din jur şi a nu arunca cu noroi asupra celorlalți sunt acte de bunătate.
Oamenii buni sunt construiţi în societate – familia, prietenii, locul de muncă, asociaţia de dans, clubul de sport sunt locurile în care sunt construiți oameni buni şi caractere puternice: ” Suntem conectaţi într-un lanț, când acesta se rupe devenim slabi, ne izolăm. Există multe lanțuri şi fiecare trăieşte mai multe astfel de conexiuni. Familia, prietenii, asociațiile, fundațiile crează lanțuri de conectare, atrase de pasiuni, valori comune şi de iubire. Aceste lanţuri reprezintă ancore de revenire pentru fiecare în momente de cumpănă. “
Anca şi Cristi, promotorii metodei Silva, sunt de părere că întrebarea este cu adevărat provocatoare, întrucât binele şi răul sunt relative. “Putem cultiva binele prin promovarea binelui. Să punem accentul pe lucrurile pozitive şi să le desconsiderăm pe cele negative.” aceştia susţin că există diferite modalităţi simple prin care se poate promova binele: “A ne aduna, a discuta despre lucruri simple, a acorda mai puțină importanța celor negative ne face o forță mai puternică şi oameni mai buni.”
Conform Dr. Matei Georgescu lucrurile cu intenții pozitive pot avea efecte contrare. Acesta este de părere că educația înseamnă calitatea vieții interne pe care un individ o poate avea, nu neapărat studii superioare şi recompense materiale. Practic, bunătatea nu înseamnă doar orientarea celorlalți, ci mai degrabă, susținerea celor implicați în factorul decizional. “Să ne gândim mai mult când vrem să facem un bine. Unele babe nu doresc să fie trecute stradă.”
Cum putem rezolva provocările personale şi colective într-un mod înțelept?
O altă problemă a societăţii actuale abordată în seria Calea de Mijloc, este legată de cum pot fi rezolvate provocările în mod înţelept. Invitaţii seriei Calea de Mijloc discută despre care sunt provocările oamenilor moderni și vin cu soluţii pentru a le face față confortabil.
Părintele Vasile susţine că “Provocarea te ridică sau te coboară…Viaţa e ca un drum între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei, să zicem, pe drum apar tentații ce te pot face să te abaţi de la drum şi să pierzi calea.” Acesta confirmă că omul, prin modul său de a fi este tentat să renunțe la valorile importante fiind ispitit de diferite tentații, însă, acesta susţine că cu ajutor din partea apropiaților, a duhovnicului cu revenire la Dumnezeu calea se poate regăsi.
Anca şi Cristi amintesc un citat din rugăciunea Mantra – “Te rog învaţă-mă să accept ceea ce nu pot schimba, ajută-mă să schimb ce pot schimba, şi dă-mi înțelepciunea să le deosebesc pe una de cealaltă.” În opinia celor doi înțelepciunea inseamnă să faci diferența dintre ceea ce poți să faci şi ceea ce nu poți să faci, iar educarea societății în acest sens este o latură importantă pentru descoperiră înţelepciunii.
Dr. Matei Georgescu susține că “rolul înțeleptului poate fi o capcană în încercarea de a deveni mai buni. Societatea modernă este una fracționată, în siguranța în care există senzația că oamenii sunt entități separate, de aici şi deraierile care conduc, care fac rău celor din jur, societății, planetei. Într-o societate supraaglomerată, prima valoare este spațiul personal. Cine sunt eu cel care îţi spun ție câte ceva, câtă vreme în viața mea nu am reușit să spun mare lucru? “
Cum putem crea o lume mai bună prin compasiune?
La provocarea legată de compasiune duhovnicul Vasile Ioana constată : “Să fii bun e un act de curaj astăzi!”. La această întrebare din seria Calea de Mijloc, cei doi specialişti în metoda Silva vorbesc despre energia ce trebuie alocată pentru a atinge compasiunea.” A-ţi păsa înseamnă energie. Compasiunea înseamnă să îţi pese de lume, să te uiți atent la ce fac cei mai mulți oameni, şi să faci ceva diferit. Toată lumea face câte ceva, dar cineva trebuie să facă şi alte lucruri.” spune Cristi Lazăr, o astfel de gândire îi poate ajuta pe oameni să ajungă cineva.
Pe de altă parte, Dr. Matei Georgescu susține că e nevoie de o doză de narcisism pentru a putea ajunge să ai compasiune ”Toate lucrurile în zona compasiunii încep cu propria fiinţă.”
Cum putem obține echilibrul interior?
Echilibrul interior, uşa în găsirea fericirii, este o altă problemă abordată în seria Calea de Mijloc. Cei patru invitaţi sunt provocaţi să îşi spună opinia despre echilibru interior, despre modalităţile în care această stare poate fi găsită. Primul invitat al seriei Calea de Mijloc, Preabunul Părinte şi Duhovnic, Vasile Ioana susţine ce bucuria interioară vine din conexiunea cu Divinitatea, care se poate realiza oricând, oriunde, prin rugăciune şi meditaţie. Acesta propune şi alte tehnici de câştigare a stării de fericire, prin realizarea de fapte bune şi dialoguri constructive, şi prin cultivarea spiritului cu lectură de calitate.
În opinia Ancăi Juganaru şi a lui Cristi Lazăr fericirea este produsul atenției, modului de a percepe fiecare activitate. Cei doi susțin că ” Secretul fericirii este să fii aici şi acum, să trăieşti momentul. Focalizarea, concentrarea sunt detalii care ajută la finalizarea lucrărilor, fapt ce conduce la obținerea fericirii.”
Pentru a câştiga echilibru trebuie să treci prin dezechilibre, susține în ultimul episod Dr. Matei Georgescu. Acesta este de părere, că cerinţele societăţii legate de fericire sunt toxice, îndrumând către câştiguri materiale şi mai puţin împlinire spirituală. Acesta este de părere că fericirea şi echilibrul emoţional sunt atinse de cei ce au curajul să se conştientizeze elementele care produc bucurie şi să le exploreze.
Întreaga serie Calea de Mijloc este un adevărat curs de dezvoltare personală. Fiecare exemplu furnizat de cei patru invitați nu face decât să modifice perspectiva asupra emoțiilor, și un bun început de înțelegere a aspectelor spirituale. Se pune accent pe dezvoltare emoțională, pe nevoia de dezvoltare colectivă, dar şi pe consecinţele nefaste ale solicitărilor materiale asupra fericirii şi a echilibrului interior.