BiziNews |Cosmin Dumitrascu modificări importante aduse Codului Fiscal prin OUG Nr.16 |
Luni 25.07.22 de la ora 13.00, vă invităm să urmăriți o noua ediție BiziNews, alături de Constantin Paraschiv și Cosmin Dumitrașcu.
=====================
Din cuprinsul ediției ~ Cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal prin OUG Nr.16 ~ Impactul negativ al noilor prevederi asupra mediului de afaceri cauzat de reîncadrarea unor activități, respectiv creșterile de taxe.
“În 15 Iulie 2022, s-a publicat Ordonanța de Guvern nr. 16. O să redau mai jos cele mai noi și cele mai importante modificări legislative aduse Codului Fiscal. Noile prevederi au impact negativ asupra mediului de afaceri. Impact care se datorează reîncadrării unor activități, respectiv creșteri de taxe. Creșteri în condițiile în care în Mass-media se dădeau asigurări că nu se va crește nimic, mai ales că asistăm la o reacție în lanț de scumpiri. ” declară Cosmin Dumitrașcu | Expert Contabil într-un articol redactat pe blogul Uprizers
Principala prevedere de luat în calcul
Potrivit aceluiași articol Cosmin Dumitrașcu mai declară: “Principala și cea mai de luat în calcul prevedere este că a fost introdusă condiția de scutire cu privire la salariații din domeniul construcțiilor – 80% din ponderea cifrei de afaceri să se fi exercitat pe teritoriul României. Dacă ponderea din România este sub 80%, firma are obligația să nu mai aplice facilitățile aferente sectorului construcțiilor, iar taxele salariale se vor calcula ca și cum ar fi în sectorul normal unde nu se beneficiază de diminuare de CAS și scutire de impozit și CASS.”
Ce se schimbă în 2023
Potrivit aceluiași articol Cosmin Dumitrașcu mai decalară:
- “Extinderea ariei de aplicare a facilității de profit reinvestit și pentru alte grupe de mijloace fixe. Această facilitate se acorda și până acum dar, doar pentru firmele plătitoare de impozit pe profit. La fel va fi și de acum înainte, doar că se mai adaugă posibilitatea de a fi integrate în această facilitate și alte active. Recomand aplicarea acestei facilități doar dacă sunteți 100% sigur de încadrarea ei. În prezent doar activele din clasele 2.1 și 2.2.9 din catalogul de mijloace fixe puteau fi luate în considerare pentru aplicarea măsurii. S-au aprobat și alte categorii de active – redau din MOf paragraful – Profitul investit în echipamente tehnologice, active utilizate în activitatea de producție și procesare, activele reprezentând retehnologizare, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, în programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse și/sau achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit. Lista cu noile active eligibile pentru facilitatea de profit reinvestit, urmează a fi reglementată”.
- “Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8% – sfatul meu dacă aveți posibilitatea, retrageți dividendele sau distribuițile acum in 2022 astfel încât să achitați 5% impozit;
- “Plafonul aferent aplicării impozitului pe microîntreprinderi scade de la 1.000.000 EUR la 500.000 EUR, dar chiar și așa o firmă nu mai poate rămâne microîntreprindere, numai în situația în care are un salariat cu normă întreagă sau mai mulți salariați care să însumeze o normă întreagă. Tot aici se elimină procentul de 3%, rămânând doar cel de 1% aplicat veniturilor”.
- “În plus, firmele cu servicii de consultanță devin obligate să aplice procentul de 16% profitului înregistrat. Tot aici, dacă cumva ești microîntreprindere și ai venituri din consultanță de orice fel de peste 20% din cifra de afaceri, din 2023 te încadrezi pentru impozit pe profit. Însă pont, ceea ce facturezi va fi conform contract, astfel că, dacă conform contractului nu prestezi consultanță, atunci este în regulă“.
- “O persoană nu va mai putea deține mai mult de 25% din părțile sociale la mai mult de 3 companii înregistrate în sistemul de microîntreprindere”;
Despre Cosmin Dumitrașcu
Despre Cosmin Dumitrașcu
Cosmin Dumitrașcu este Managerul General al ABS GROUP ROMANIA, care se ocupă de servicii de expertiză contabilă, consultanță fiscală, audit, salarizare și servicii aferente Registrului Comerțului.
Este de profesie expert contabil și consultant financiar, cu experiență de peste 12 ani în branșa în care activează, având în portofoliul său clienți importanți din România. De asemenea, este printre cel mai bine văzuți profesioniști din mediul online, participând la o sumedenie de LIVE-uri și podcast-uri.
Îi place foarte mult să sprijine mediul antreprenorial, venind mereu cu articole cu privire la eventualele modificări legislative, pe care le redactează, sau dând răspunsuri în grupurile de antreprenori, ori de câte ori i se cere sprijinul.
Cel mai mult îi place consultanța 1 on 1 cu clienții, încercând mereu să îi optimizeze cât mai bine cu putință cu privire la taxele și impozitele acestora.
A filmat in calitate de trainer și curs de “Contabilitate primară și financiară pentru antreprenori” în platforma educațională Upriserz, deținută de Lorand Szasz.